In tegenstelling tot voorgaande jaren werd de bierproeverij dit keer gehouden op een vrijdagavond en niet zoals men gewend was op een (zaterdag)middag. Nou ja, ‘s-avonds zak je aansluitend toch beter door.

Om acht uur hadden een 22-tal leden zich verzameld bij Stroomberg om zich door Ron en Cor te

Ron en bier

laten voorlichten over de verschillende bieren, die ze hadden meegebracht vanuit de slijterij van Stroomberg, een verdieping lager.  Ron had natuurlijk zijn eigen glaasjes meegenomen, waaruit we makkelijk konden concluderen, dat het geen zuippartij zou gaan worden.

Maar met acht keer 11 cl maal gemiddeld zo’n 7 % (de alcohol in een halve liter wijn) is het toch ruim het dubbele van waarbij je het rijbewijs kwijt kunt raken.

Je zou denken, dat Ron begint met een biersoort met een laag alcoholpercentage om dit langzaam op te bouwen, maar nee hoor, het eerste bier, wat we voorgeschoteld kregen had al een alcoholpercentage van 6%. Dit was Paljas, een IPA bier. Daarna een Koekedam van 6,5%, wat we afsloten met een Krab van 5,2%.

Voordat het alcohol ons naar het hoofd zou stijgen had Cor weer kleine kwis(quiz) voorbereid met een tiental vragen over bier en motoren. Die moesten we dus eerst maar eens even beantwoorden. Nu heb ik geen verstand van bier, dus 5 vragen fout. En als je nooit van het motormerk FB Mondial of Parilla hebt gehoord, wat kun je dan nog goed hebben. Maar dat er in Nederland meer bierbrouwerijen zijn dan in België, daar scoorde ik wel mooi twee punten mee. Dat er dan ook niemand was, die alle vragen goed had, is dus niet zo bijzonder.  Al met al gingen Geuje en Lieuwe er met de gedeelde eerste prijs vandoor, strak gevolg door Reinier. De poedelprijs, dus nog meer fout dan ik, was voor Peter N en Jan H.

Verder maar weer met de proeverij. 7% in het flesje van Brouwerij 't IJ en 5,5 % Belgian Coast. Dit laatste biertje was zeker niet favoriet. Die kwam daarna een Filou Belgian ale 8,5%. Daarna nog een Hop Ruiter 8% en we sloten af met een Brouwerij 't IJ Zatte, ook 8% en een tripel Zatte 8% en nog  biologisch ook.

Al met al een gezellige proeverij mede doordat we door het gedimde licht met moeite de etiketten konden lezen.

Velen van de drinkebroeders (en één drinkezuster) moesten de smaak van het vele bier daarna een verdieping lager wegspoelen met geestrijk vocht uit de tap van Hans.

Ik heb nog geprobeerd om wat foto's te maken. Die kun je ook nog bekijken. Klik hier maar....

Tonny

Er kwam nog een tweede verslag bij, die lees je hier.

Verslag van de bierproeverij op 12 januari

Zoals ieder jaar stond de bierproeverij weer op het programma. Deze keer niet op zaterdagmiddag maar op de vrijdagavond in het gezellige café Stroomberg. De opkomst was prima, 20 mannen en 2 vrouwen, waarvan 1 de bob was. Ja, Roel Terwel heeft het goed voor elkaar. Ik moest maar zien hoe ik thuis kwam met de auto.

Ron hield een betoog over de dit jaar te proeven bieren, waarvan de prijzen wat hoger lagen doordat wij deze moesten betrekken van café Stroomberg. Dit jaar had hij 8 speciaalbiertjes samengesteld. Per 3 personen wordt 1 flesje genuttigd wat neerkomt op ruim 3 flesjes per avond. Goed te doen dus. Ron had verwacht dat de bob ook mee zou drinken, maar zij bleef bij de koffie.

We begonnen met een Koekedam, een speciaal voor de Turnhoutse festiviteiten in 2012 gebrouwen biertje. De etiketten van deze bieren zijn voorzien van namen van speelkaarten. Het wordt ook wel een saisonbiertje genoemd, doordat het bier in de winter wordt gebrouwen en in de zomer gedronken. Biertje 2 Krab was een amber ale biertje van 5,2 %, als eerbetoon aan BOZ (Bergen op Zoom), biergeboortestad Krabbegat. Persoonlijk vond ik het een nietszeggend, slap biertje.  Biertje 3 Paljas van 6%, gebrouwen in Zeebrugge en samengesteld met 4 hoppen.  Biertje 4 het IJ, een IPA biertje oftewel een Indian Pale Ale, een z.g. natte zatte van 7%, waarvan Duvel mede aandeelhouder is.

De stemming kwam er nu al goed in en er werd een aantal slimme vragen gesteld over waar komen die Belgische biertjes nou vandaan!  Nu was het de beurt aan onze voorzitter Cor, die weer een prachtige quiz had samengesteld met 10 vragen, waarvan 5 over motoren die niet meer bestonden en brouwerijen, waarvan wij geen idee hadden waar zij gevestigd waren. Met name de vraag over waar een Triumph Bonneville wordt geproduceerd vond ik erg confronterend voor onze trotse Triumph-eigenaren. Zij hadden verwacht dat hun mooie stoere Triumph uit good old England zou komen, maar helaas hebben kleine mannetjes in Thailand aan hun glimmende Triumph lopen klooien! Vraag 8 vond ik ook wel verwarrend. Eerst had Ron ons verteld dat er wel 500 brouwerijen in Nederland waren, terwijl het juiste antwoord volgens Cor tussen de 250 en 300 is. Na het inleveren van de quizvragen hield Cor zich bezig met het corrigeren en beoordelen van de opgaves.

Vervolgens gingen we door met het bierprogramma.  Biertje 5 was aan de beurt, een z.g. Belgian Coast St. Feuillien! Hoe zo Coast! Ver uit het binnenland zult u bedoelen en wel bij Mons ten westen van Charleroi. Het is maar dat u het weet. In het biertje zaten 7 USA en Belgische hoppen en dat kon je goed proeven.  Nu kwamen de zwaardere jongens aan bod. Biertje 6 een Filou van Honsebrouck van 8,5 % uit Izegem, oost van Rooselaere. Een heel smakelijk biertje waar ik wel soep van lustte. Hadden we geen 500 brouwerijen in Nederland Ron en moeten we daarom steeds bieren uit België halen?  Biertje 7, ook een geweldig biertje, de z.g. Hopruiter Schelde, een heerlijke Tripel van 8% met aroma hop, ook wel dry hopping genoemd.  Inmiddels had Cor voor ons de uitslag van de quizvragen.

Geuje was de gelukkige winnaar en was ook tijdens het beantwoorden van de vragen erg druk met z’n IPhone. Geen wonder dat hij alle vragen goed had beantwoord. Uiteraard ook zijn buurman 11  Lieuwe, die druk met hem had overlegd over de juiste antwoorden en 2e werd. De winnaar kreeg een prachtig grote fles La Chouffe.   Op naar ons laatste biertje. Biertje 8 Het IJ Zatte. Ik voelde mij al een aardig verrot ei! De IJ zatte is een echte eerste klassieker van 8%, erg toegankelijk, maar dat komt waarschijnlijk doordat je na het proeven van 8 biertjes de weg een beetje kwijt raakt.

Gelukkig ben ik goed thuis gekomen!  Wat ik dit jaar wel miste waren de donkere jongens oftewel de Stout bieren van 10%. We kunnen weer terugkijken op een bijzonder geslaagde bierproefavond. Ron en Cor geweldig bedankt, ik hoop tot mijn negentigste deze gezellige bieravonden te mogen bijwonen.

Tot volgend jaar.

Uw bierverslaggever Ton B