Op zaterdag 24 oktober 2015 werd door ons bestuurslid Roelof T. een excursie georganiseerd naar de Scheller- en Olderneler uiterwaarden, alwaar in het kader van het project ‘Ruimte voor de Rivier’ een groot aantal werkzaamheden in de uiterwaarden werden uitgevoerd. De excursie was mede een poging om de leden van de MC Zwolle EO enigszins cultureel te verheffen en te laten zien dat de wereld bestaat uit meer dan motorrijden.

De motorfietsen bleven thuis en waren ingeruild voor wandelschoenen. Omstreeks 13.30 uur melden zich een 35 MC- leden en familieleden bij De Nieuwe Bierton voor deze excursie. Voordat daadwerkelijk aan de tocht naar de uiterwaarden werd begonnen werd door Rinus Sluiter uitleg gegeven over de werkzaamheden in de uiterwaarden. Rinus woonde op een boerderij in de uiterwaarden en had moeten verhuizen naar een nieuwe woning aan de winterdijk.

Ondertussen werd voor het café een grote huifkar geplaatst. Tot verdriet van menigeen niet getrokken door een paard of een motorfiets maar een moderne trekker.

Nadat iedereen ingestapt was werd gereden naar de eerste halteplaats . Rinus gaf ruimschoots uitleg over wat hier gebeurde met het graven van geulen, verplaatsen van grond en het dempen van een waterplas. Op de vraag van Rinus wie weleens ging zwemmen in het gat van Marie reageerde diverse leden dat zij niet daar maar wel in de Kolk van Groote gingen zwemmen. Volgens Rinus betrof het echter dezelfde kolk maar met een ander naam. Bepalend was van welke kant je er naartoe ging. De volgende stop was bij de ‘ontzielde’ oude woning van Rinus. De woning was inmiddels 2 jaar verlaten en de natuur was druk bezig om bezit te nemen van het pand. In het pand zal een uitkijktoren geplaatst worden. De laatste stop was bij de Rode Spoorbrug. Rinus gaf hier uitleg over de woonplaats van de 5 bevertjes. Ook deze moeten noodgedwongen verhuizen. Er was al een nieuw bos voor hen aangelegd maar tot nu toe hadden zij geen gevolg gegeven aan een uitnodiging om te verhuizen naar dat nieuwe bos.

Hierna weer terug naar De Nieuwe BiKerton. Onder het genoot van een drankje de excursie nog even doorgenomen.

Roelof bedankt voor het organiseren van deze excursie. Ik weet ook niet of het cultureel verheffen gelukt is maar mede door de bevlogen wijze van vertellen door Rinus was dit een geslaagd uitstapje.

Deelname aan deze excursie zal echter geen enkele invloed hebben op de toercompetitie 2015. Punten zullen niet verstrekt worden.

Kees M.