Motorclub Zwolle » 2e vreemde/lange toertocht 2019

2e vreemde/lange toertocht 2019

Verslag van Jan van E.

De 2e vreemde lange toertocht is (voor zover bij de webredactie bekend) door acht leden van de MC Zwolle verreden op zondag 2 augustus. De verzamelplaats was bij de Esso aan de Ceintuurbaan.

Het aantal deelnemers was niet zo groot als verwacht. Misschien speelde de vakantie een rol. Wij vormden een groepje dat bestond uit Geert S., Hette P., Jan van L. en Jan van E. De laatste trad deze dag op als voorrijder. Half negen vertrokken wij via de N50 richting Lelystad over de Houtribdijk naar Enkhuizen. Vlakbij Enkhuizen was de start van de toertocht. Daarna ging het richting Hoorn, vervolgens langs de IJsselmeerdijk richting Oosthuizen en Purmerend.

Tijdens het rijden in de richting Oosthuizen werden wij via reclameborden geattendeerd op koffie met appeltaart in de Etersheimer Braakmolen. Deze molen was makkelijk te vinden en zichtbaar vanaf de route.

De voorrijder was hier al eerder geweest en wist dat dit een heel gezellige en mooie plek was om even van het stalen ros af te stappen en uit te blazen. Jan van D. en Henk K. namen gelijk met ons pauze. Bij het opnemen van de bestelling bleek echter dat men aan het bakken van de appeltaart nog niet was toe gekomen. De voorraad was op! Als alternatief werd het citroen- of rabarbertaart. De keuze op de rabarbertaart viel voor enkelen toch tegen. Appeltaart heeft toch duidelijk de voorkeur van ons motorrijders. Het was knus en gezellig met elkaar in het zonnetje bij de molen. Het kostte moeite om op te staan en de motoren weer rollende te krijgen. Maar omdat wij bezig waren met een rit van 400 km. moesten ze toch weer worden opgestart.

De route ging richting Wormer, Oost-Knollendam, waterknooppunt Spijkerboor, Driehuizen, Groot-Schermer, het prachtige dorpje De Rijp, Schermerhorn, Oudkarspel, Langedijk, Tuitjehorn, Schagen, etc. etc. Deze route is een echte aanrader voor elke motorrijder. Je rijdt over fantastische dijkweggetjes en prachtige bruggetjes. Het enige “lastige” voor ons bikers was en is met mooi weer het grote aantal fietsers.

De lunch werd gebruikt in Oudendijk bij Eetcafé Les Deux Ponts (= De Twee Bruggen), een leuk restaurant aan het water met sanitaire voorzieningen uit grootmoeders tijd.

Het waaide behoorlijk. Gelukkig zaten wij achter een schutting uit de wind met zicht op het water en op de ene brug. Aan de overkant van de andere brug stonden onze motoren geparkeerd. Na de lunch nam iedereen weer plaats op de buddy en werd de route opgepakt richting Hoorn, waar we een klein stukje van de IJsselmeerdijk konden rijden. De mooiste dijk, de Zuiderdijk, lopend van Hoorn naar Enkhuizen, is in de zomermaanden in de weekenden voor motorrijders afgesloten omdat de bewoners de herrie en overlast van langs scheurende en ronkende motoren en van grote groepen bikers meer dan zat waren.

Het betreft hier een pilot.  Een proefafsluiting. Geldt dit jaar (2020) van 1 augustus tot en met 30 september alleen in de weekenden voor motoren er wordt niet gehandhaafd. Het gaat niet alleen om de herrie maar tevens voor de veiligheid van wandelaars en fietsers.  Oftewel fietsverkeer.

Deze prachtige dijk gaat langs het IJsselmeer met een fantastisch mooi wegdek en met mooie bochten, waar een circuit jaloers op zou zijn. Het is heel spijtig dat wij niet op deze mooie dijk hebben mogen en kunnen rijden. Voordat wij de dijk richting Lelystad opgingen, hebben wij in het oude Enkhuizen getankt, een ijsje gegeten en wat te drinken gekocht. Hier namen wij ook alvast afscheid van elkaar, zodat iedereen op weg naar huis zijn eigen gang kon gaan.

Wij hebben een gezellige dag gehad en fijn gereden.

Met dank aan de uitzetter(s).

Jan van E.

Jan van D., Werner K., Henk K., en Albert R. waren de andere vier deelnemers aan deze toertocht.