Motorclub Zwolle » Aprilrit

Aprilrit

Zaterdag 13 juni 2020

Deze rit stond gepland op 2e Paasdag (13 april) maar is door de Corona-maatregelen niet verreden. De rit staat nu gepland op zaterdag 13 juni.

Start  route : Esso Ceintuurbaan 09:00 uur. Lengte route ca 290 km.

Voor degene die niet in de gelegenheid is of niet de behoefte heeft om de hele rit te rijden, bestaat de mogelijkheid om na de middag een deel van de route te rijden.

Start korte route :  Esso Ceintuurbaan tussen 13:00 en 13.30 uur. Lengte ca 170 km.

De route is uitgezet door Peter de R.  en gaat deze keer naar het zuiden en wel door 5 provincies, te weten Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en jawel Limburg (weliswaar maar een paar honderd meter, maar toch).

Omschrijving route:

Via in het algemeen vlotte doorgaande wegen over de Veluwe. Vanaf ongeveer Scherpenzeel worden de wegen bochtiger. De eerste serieuze heuvel is de Amerongse berg (ca. 70 m hoog). In het schilderachtige Amerongen kan ik café/restaurant Bentinck aanbevelen. Dit ligt in de fraaie tuin van kasteel Amerongen, bekend als tijdelijk verblijf van de na WO I gevluchte Duitse Keizer (Kaiser Wilhelm). Hij kreeg hier, november 1918, overigens tegen de zin van velen in binnen- en buitenland, van de Nederlandse regering asiel. In 1920 kreeg hij in Doorn een definitieve behuizing met zijn meegevluchte hofhouding. Ook een kasteel.

Met de veerpont

Direct na Amerongen de pont over de Nederrijn en we zijn in de Betuwe. Mogelijk bloeien de fruitbomen nog. Bij gebrek aan ponten over de Waal moeten we bij Tiel wel een stukje grote weg en de ‘Prins Willem Alexanderbrug nemen. Het nu volgende “Maas en Waal” is een stuk rustiger als de Betuwe. Nabij Maasbommel gaan we met de pont de Maas over. Bij Oyen begint een ruim 30 km lang bochtig dijktraject tot Grave. Dit gebied wordt door  de locale VVV’s wel aangeprezen als het Nederlandse Toscane in verband met het dambordpatroon van de akkertjes. Een tikje overdreven, maar mooi is het wel.                    

Bij Grave over de lange brug weer naar Gelderland. Dit is overigens de eerste grote verkeersbrug (1929) van het eerste Rijkswegenplan uit 1927. Het landschap wordt al snel weer heuvelachtiger en met bos. Langs de Haterse Vennen komen we in Molenhoek, het zuidelijkste puntje van de route, ook het noordelijkste puntje van Limburg. Bij Groesbeek een werkelijk heuvellandschap en bij Berg en Dal weliswaar korte, maar steile hellingen. In Beek-Ubbergen zelfs een paar echte haarspeldbochten. Het verschil met de Ooypolder kan niet groter zijn. Een bijzonder polderlandschap met zicht vanaf de dijk op de Waal met voortzwoegende rijnaken. Er zijn in het recente verleden vele verwoede pogingen gedaan door o.a. de gemeente Nijmegen om dit gebied te bestemmen voor woningbouw en industriegebied en ook de bochten in de Waal “recht te trekken”. Tot dusver zijn al deze pogingen succesvol afgeslagen.

Heel veel fietsers

Vanuit de Ooypolder rijden we direct het centrum van Nijmegen in (overigens de meest noordelijke Zuidelijke stad van Nederland) en via een paar noodzakelijke kronkels door het centrum over de oude Waalbrug uit 1936. Tot halverwege de jaren 70 de grootste enkelvoudige boogbrug in Europa. De brug krijgt nu een grondige restauratie. Dat mag ook wel na 85 jaar. Tot dusver alleen regelmatig wat klein onderhoud. Dat is te danken aan toen revolutionaire nieuwe zaken als speciaal licht maar sterk constructiestaal, vuurverzinken en synthetische verf. Er kan al weer over gereden worden. Over de N325 (het een na oudste stuk autoweg in Nederland, klaar in 1941) naar en langs de meest zuidelijke Noordelijke stad van Nederland, nl. Arnhem.

We rijden langs het Nationale Park de Veluwezoom, via kleinere wegen naar de veerpont bij Olst en over de doorgaande weg naar Zwolle, waar de route eindigt bij het Esso Tankstation aan de Oldeneelallee .

Omschrijving korte route :

Deze route verlaat voorbij Garderen de route en gaat via Hoenderloo naar Brummen om vervolgens voorbij deze plaats de route  weer te vervolgen tot het eindpunt in Zwolle .

Door de Corona maatregelen die gelden voor de Horeca, zijn de mogelijkheden om een hapje en een drankje te nuttigen, mogelijk beperkt .

Advies: laat u niet verrassen en neem voor de zekerheid zelf een  hapje en een drankje mee voor onderweg.

Tot ziens op zaterdag 13 juni om 9:00 uur voor de gehele  route of tussen 13:00 en 13:30 uur voor de korte route bij Esso aan de Ceintuurbaan.

De route kun je downloaden op deze website via INLOGGEN. Wachtwoord niet ontvangen? Mail de webredactie.

De Toercommissie