Verslagje bierproeverij d.d. 14 februari 2020.
Op vrijdag 14 februari was er weer een select gezelschap bierproevers aanwezig in de bovenzaal van Café Stroomberg dat er voor had gekozen niet mee te doen aan de uit Amerika overgewaaide commerciële onzin van Valentijnsdag.
Ron had zoals gebruikelijk weer gezorgd voor een mooie selectie van acht binnen en buitenlandse bieren. De nadruk lag dit keer op Winterbieren, maar er waren ook twee uitgesproken Zomerbieren opgenomen in de selectie.
Zoals gewoonlijk werd er gestart met het bier met het laagste alcoholpercentage en werd er daarna opgebouwd naar het zwaarste bier.
We begonnen met “Flink” van Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam. Dit blonde bier van 4,7% drinkt lekker weg en is een leuk alternatief voor het nog steeds overheersende Pils.
Anders dan andere jaren werden vervolgens twee bieren van hetzelfde type naast elkaar geproefd om de verschillen en overeenkomsten duidelijker te kunnen proeven.
Het ging hier om de Saisons van de Belgische Brouwerij Dupont en van het Nederlandse Grolsch. Saison is een biertype uit Henegouwen/Wallonië in België dat oorspronkelijk in de zomer door boeren en landarbeiders gedronken werd tijdens het hooien. Beide bieren hadden een alcoholpercentage van 6,5% maar verschilden duidelijk in kleur (Grolsch was lichter van kleur dan Dupont).
Waar Saison voor Grolsch een vrij nieuw biertype is, brouwt Dupont dit bier al sinds mensenheugenis. Het Saison van Dupont is zo’n beetje het voorbeeld hoe een Saison moet zijn.
De proevers waren het er over eens dat de Dupont de beste van de twee was. Het bier van Grolsch zal in de zomer ongetwijfeld ook uitstekend smaken.
Vervolgens proefden we de Winterbieren van de Duitse Warsteiner brouwerij (5,6%) en het Belgische Leffe (6,6%). Waar je bij de benaming Winterbier misschien zou denken dat het hier om een speciaal soort (zwaar) bier zou gaan, gaat het bij het Warsteiner Winterbier echter om een in Beieren en met name München algemeen gedronken (ondergistend) biertype namelijk het Münchener Dunkel. Dit is een bier dat een beetje op Pils lijkt, maar donkerder van kleur is. Naast het Dunkel Münchener is er een Helles Münchener dat wat kleur betreft veel op Pils lijkt, maar zachter van smaak is.
Een lekker biertje, maar niet echt heel bijzonder.
Het Leffe Winterbier was zwaarder dan het Warsteiner en bovengistend. Wat biertype betreft waren de bieren niet goed vergelijkbaar. Ook het Leffe Winterbier was goed te drinken.
Het volgende bier dat we proefden was Grimbergen Dubbel (6,6%) uit België. Grimbergen is een zogenaamd Abdijbier, dat wil zeggen dat het wel naar een klooster of abdij is genoemd, maar daar niet gebrouwen wordt, maar in een gewone (niet klooster-) brouwerij. In het geval van Grimbergen is dit in de tot het Heineken concern behorende Alken-Maes brouwerij in Alken. Het Grimbergen Dubbel is een goed voorbeeld van dit biertype, donker van kleur en met meer mout (de dubbele hoeveelheid) gebrouwen dan een lichter (enkel) bier. Naast “enkel’ en ‘dubbel’ zijn er ook “tripel’ en ‘quadrupel’ bieren.
Als laatste bieren van de proeverij waren de winterbieren van Gerardus (8,5%) en Hertog Jan (8,8%) aan de beurt.
Het Gerardus Kloosterbier wordt door de Gulpener Bierbrouwerij gebrouwen en o.a. verkocht door de Lidl. Een deel van de opbrengst van de bieren die onder de naam Gerardus Kloosterbier verkocht worden, wordt gebruikt voor de restauratie van het Gerardus Klooster in Wittem. Het Gerardus winterbier is een vrij donker goed smakend bier.
Het Hertog Jan Winterbier is wat alcohol percentage betreft een fractie zwaarder dan Gerardus, maar is veel lichter van kleur, bijna een Pilskleur. De smaken verschillen dan ook duidelijk. Hoewel dit bier met zijn 8,8% zeker tot de zwaardere bieren behoort, is het toch wat lichter geworden dan vroeger (10%).
Beide varianten vielen goed in de smaak.
Als “toetje” had Cor twee met echte kurken afgesloten 75cl flessen Brand Winterbier 2019 (8,8%) meegebracht. Na de kurken tegen het plafond geschoten te hebben werd ook dit bier geproefd. Dit bier was de winnaar van een door de Brandbrouwerij en de vereniging Pint uitgeschreven brouwwedstrijd. Het is een donker, kruidig bier dat uitstekend geschikt is voor een koude winteravond.
Of dit bier volgend jaar weer uitgebracht wordt is afwachten.
Zoals gebruikelijk was er ook weer een quiz met (blijkbaar) weer moeilijke vragen over bier en motoren. In totaal konden er 14 punten gescoord worden, een aantal dat door niemand gehaald werd. Roelof T. en Geuje v/d L. eindigden beide met 9 punten als gedeeld eerste en tweede. Roelof mocht een boek over oude motoren mee naar huis namen en Geuje een boek over bier.
Voor de liefhebbers volgen hierna de quizvragen en de antwoorden.
Met bier- en motorgroet,
Corenron
Quizvragen bierproefmiddag 2020
1. Door welke motorfabrikant worden tegenwoordig de Husqvarna motoren gebouwd?
a. KTM
b. BMW
c. MV Agusta
d. Cagiva
1.a. Van welk ander motormerk (bekend van cross en enduro motoren) betekende dit het einde? (bonuspunt) Husaberg
2. Door welke motorfabrikant werd Bimota onlangs gered nadat het voor de zoveelste keer (bijna) failliet was gegaan?
a. Ducati
b. Kawasaki
c. Royal Enfield
d. Bajaj
3. Welk bier hoort niet in dit rijtje thuis? Bonuspunt als je weet waarom niet.
a. Chimay
b. Orval
c. Zundert
d. Rochefort
4. Uit welk land komen de GasGas motoren? (vooral bekend van enduro en trial motoren)
- Spanje
- Italië
- Frankrijk
- Oostenrijk
4.a. Door welke motorenfabrikant werd het merk onlangs grotendeels overgenomen?
KTM
5. Welke bekende Belgisch bierbrouwer is enkele jaren geleden overgenomen door Bavaria ?
- De Koninck
- Duvel
- Grimbergen
- Palm
6. Van welk Italiaans motormerk werden in 2019 wereldwijd de meeste motoren verkocht?
a. Aprillia
b. Benelli 63.000 stuks
c. Moto Guzzi
d. Ducati 56.000 stuks
7. Wat mag een Duitse brouwer niet in zijn bier doen als hij wil dat het aan het Reinheitsgebot voldoet?
- Mout
- Kruiden
- Gist
- Hop
8. Welk biermerk hoort niet in dit rijtje thuis? Bonuspunt als je weet waarom niet.
a. Duvel Is geen merk van AB InBev
b. Hertog Jan
c. Dommelsch
d. Jupiler
9. Met welk merk werd Walter Villa in 1974, 1975 en 1976 wereldkampioen in de 250 cc klasse en in 1976 ook nog wereldkampioen in de 350 cc klasse?
- Yamaha
- Morbidelli
- Harley Davidson (Italiaanse motoren uit de voormalige Aermacchi fabriek)
- MV Agusta
10 Wat is geen bierstijl?
a. Bitburger biermerk, geen stijl
b. Munchener
c. Dortmunder
d. Kolsch