Er is een motorclub opgericht in Zwolle

Het is de zaterdag voor Pinksteren in het jaar 1968.

De trainingen voor de wegraces in Tubbergen zijn begonnen. Ik sta langs het beroemde stratencircuit te genieten en word aangesproken door een andere wegrace-enthousiast. Hij vertelt mij dat er in Zwolle een motorclub is opgericht en probeert mij duidelijk te maken dat ik hiervan beslist lid moet worden. Ik woon al een paar jaar in Zwolle maar ken de goeie man niet. Misschien is het Gait O, een van de mannen van het eerste uur van MC Z.E.O.? Hij weet in ieder geval dat ik in Zwolle woon dus ik vertel hem dat mijn belangstelling voor de motorclub nu zeer zeker aanwezig is. Ik vertel hem ook dat ik binnenkort vader hoop te worden, waardoor mijn aandacht voor een motorclub nog even op een laag pitje staat.

Mijn zoon Martin wordt vrijdag 28 juni, een dag voor de TT waar Paul L de 50cc op de Nederlandse Jamathi wint, geboren. Ik heb dit feest voor de TV gevolgd en was natuurlijk ook erg blij met mijn zoon. Als ik het goed heb ben ik toen in oktober lid geworden. Het is tijdens een filmavond, die de club in De Vrolijkheid organiseert. Een filmteam uit Brabant draait films over wegraces en andere motorsportevenementen. Bij motorclubs trekt dit team volle zalen. In ons huidige digitale tijdperk is dit jammer genoeg voorbij, we volgen nu alles vanuit de luie stoel. Het is niet anders. En natuurlijk, na verloop van tijd, ik denk dat dit in 1972 is, word ik door het bestuur gevraagd om zitting te nemen in het bestuur. De plaats van een 2e secretaris komt vrij en, daar ik slecht ben in nee zeggen, zit ik eraan. Na een jaar valt 2e weg en mag ik secretaris heten. Zonder enige ervaring neem ik deze taak op mij en weet dan nog niet dat ik vele jaren bestuurlijk aan de motorclub verbonden blijf. Maar dat heb ik ook met veel plezier gedaan, anders doe je het niet.

De wegracesport staat bij mij op de eerste plaats maar toch heeft de toerclub MC Z.E.O. voor mij altijd heel veel betekend. Met de inzet van heel veel actieve leden, in welke functie dan ook, heeft de club door de jaren heen mooie evenementen georganiseerd. Grote toertochten zoals Voorjaars- en Herfsttoertocht, Duitslandweekend en vele toerevenementen zijn gehouden. Met het Paasei Treffen, de Internationale Indoortrial in de IJsselhallen en de Brommerraces aan de Wijthmenerplas timmerde de club in Zwolle goed aan de weg. Wij vieren nu het 50 jarig bestaan van motorclub Zwolle en Omstreken, voor de oudere leden nog steeds MC Z.E.O. Er zijn veel motorclubs die deze leeftijd niet halen.

De gevarieerde evenementenkalender, waarin voor de motorrijders veel te kiezen valt, is erg belangrijk voor onze club. De toercommissie besteedt hieraan heel veel aandacht en het vele werk wordt zeker beloond. Hulde aan de vele actieve leden en bestuurders die er voor gezorgd hebben, zowel in het heden als verleden, dat onze club deze 50-jarige mijlpaal heeft bereikt.

Ger B.

De oude vlag
Tijdens een Paasei Treffen is deze foto gemaakt, waarop het vermoedelijk eerste logo is te zien van de Motorclub Zwolle en omstreken.