Waarom een verhaal over het motorjaar 1982? Dat zal ik jullie vertellen. Van een snelle vogel uit Lemelerveld en ook nog lid van onze club kreeg ik onlangs een stapel motorbladen binnen de deur geschoven. Bij het sorteren zag ik op het voorblad van Motor 42, 15 oktober, een foto van ons clublid Willem Schuurman, de KNMV Herfstnachtrit rijdend. De Herfstnachtrit was in die jaren erg populair en dat jaar waren er plusminus 1200 deelnemers, die de tocht van 600 kilometer hebben gereden. Dat jaar heb ik deze rit ook gereden o.a. in gezelschap van Wim D. Henk V., Geert B. en Gait Jan S. Veel kan ik mij er niet meer van herinneren, behalve dat het vreselijk mistig was en dat de rit door Noord-Oost Nederland ging.
Willem Schuurman was een heel actieve deelnemer aan toertochten. In Motor 49 staat een verslag van de KNMV Toeristenreünie met daarbij een foto waarop Willem, Jacob en Ria aan het R. en Bert M., inderdaad het broertje van Wiebe, staan. Ons clublid Be B. werd dat jaar Toerkampioen en Willem werd 5e. Onze club werd dat jaar voor de tweede keer clubtoerkampioen van Nederland, welke prestatie wij in totaal zes keer hebben geleverd, namelijk van 1981 tot en met 1986. Na 1986 werd dit kampioenschap een aantal jaren door Tijl Uitgeverij gesponsord, maar ja toen werden ook andere clubs actiever en werden wij slecht 2e in de eindstand. Willem Schuurman is ook nog een keer Toerkampioen van Nederland geworden, maar het jaar kon ik niet zo één, twee, drie achterhalen.
In die jaren was Willem ook actief in de trailcommissie binnen de club. Die organiseerde dat jaar voor de 6e maal een Internationale Indoor Motortrail in de IJsselhallen. Dit was een “leuk” clubevement om aan mee te werken. Vanaf vrijdagavond werd er gebuffeld in de IJsselhallen, die toen op vrijdag nog gewoon dienst deden als veemarkt. Met behulp van boomstammen, honderden zandzakken (welke eerst gevuld moesten worden), pakken hout, containerbakken met kinderkopjes etc.etc werden een aantal non-stops opgebouwd. Dit ging door tot zaterdagmiddag vijf uur. Het parcours was dan wel zo’n beetje klaar en de wedstrijd kon dan beginnen. Na de wedstrijd werden met donder en geweld de non-stops afgebroken, materialen afgevoerd en de IJsselhallen schoongemaakt c.q. schoongespoten. Om een uur of vier zondag ’s morgens was het karwei geklaard, een laatste drankje genuttigd en kon je naar huis vertrekken. Dat jaar waren er nog bijna 1.000 betalende toeschouwers maar financieel kon het evenement niet uit. Gelukkig werd het nadelig saldo gedekt door bijdragen van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Het jaar daarop waren er nog maar 650 betalende toeschouwers. Omdat ook de kosten steeds verder stegen, werd besloten dat de 7e editie ook de laatste was.
Bedenk dat de kop boven het stukje de lading eigenlijk niet dekt. Het gaat niet over het Motorjaar 1982, maar over Willem Schuurman, een clublid. Hem hebben de meesten van jullie waarschijnlijk niet gekend, omdat hij op Hemelvaartsdag 1999 in Oene verongelukt is. Zijn naam is binnen de club natuurlijk nog wel bekend, omdat onze Vroegoptoertocht naar hem genoemd is.
Dan toch maar een paar opmerkelijke zaken uit 1982:
- Introductie van de Hesketh V1000. Hobby van een rijke Engelse Lord welke er ook nog een Formule 1 raceteam op na hield. De motor is geen groot succes geworden, maar in Motor nr. 25/26 lees ik net dat er in 2014 24 stuks van worden gemaakt, als eerbetoon aan James Hunt, de coureur die voor het Hesketh Formule 1 team reed.
- Paris-Dakar werd toen ook al gereden en dan bedoel ik de echte en niet die in Zuid-Amerika. Helaas voor Nederland met een zwarte rand om het verhaal, omdat Bert Oosterhuis, garagehouder in Dedemsvaart, dodelijk verongelukte. Winnaar werd Curil Neveau op Honda. Toen werd er nog wel gereden op omgebouwde standaard motoren, Honda 550XR, Yamaha XT 500/550, Husky 249, en niet op zoals nu gebouwde specials, gebouwd door KTM, Yamaha etc.
- En natuurlijk was er de BVB demonstratie op 30 januari. Duizenden motorrijders reden vanuit het verzamelpunt de Veilinghal in Utrecht in colonne naar Den Haag om daar hun ongenoegen te uiten over het instellen van de BVB belasting voor motoren. Geholpen heeft het niet, integendeel zelfs. Ik lees net weer iets in de krant over het verhogen ervan, maar het was wel een evenement wat je bij blijft.
- En natuurlijk was er nog veel meer nieuws over nieuwe modellen, wegraces, cross etc., te veel om op te noemen, omdat Motor toen nog een echt blad was. Het verscheen wekelijks en niet, zoals met ingang van 2014, vier wekelijks. Of noemen ze dat ook al vooruitgang !!!
Ondanks de laatste, negatieve, opmerking toch Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig 2014 toegewenst.
Geuje
Noot van de webredactie : dit artikel is eerder verschenen in het clubblad van januari 2014.