1e Middagtoertocht 2020

Zaterdag 14 maart 2020

De “Eerste Middagtoertocht”.

Verzamelen bij het ontmoetingscentrum Het Anker in Westenholte Zwolle

Het is zover. We gaan de eerste middagtocht maken. Ik kom er aan voor 13.00 uur en zie daar al zo’n 10 motoren met hun berijders staan. De parkeerplaats loopt tegen 13.00 uur al lekker vol. Geert is druk bezig met de inschrijvingen.

parkeerplaats Het Anker

Vanwege alle RIVM adviezen rondom de uitbraak van het Coronavirus gaan we logischerwijs niet naar binnen bij Het Anker. Het is droog en de zon schijnt volop. Het is ongeveer 10 à 12 graden. Er wordt druk met elkaar gesproken en de groep zwelt aan tot 39 rijders. Waarvan vier introducees.

Dan is het zover. De motoren worden gestart, de helmen gaan op en vergeet ook de zonnebril niet. In kleine groepen starten we de rit.

De route

Vanaf Zwolle tot Dalfsen

Vanaf Het Anker in Westenholte via een klein stukje A28 bij zuid erop en bij afslag N340 eraf om via de wijk Berkum Zwolle te verlaten langs de Berkumerkolk. Via het groene achterland rijden we in de richting van Hoonhorst. Evenwijdig aan de Vecht passeren we de buurschappen De Marshoek, Mataram en Emmen. Het is redelijk rustig op de weg met hier en daar een fietser.

Van Dalfsen tot Rijssen

Vanaf Hoonhorst rijden we richting Dalfsen. Na het station rijden we de Rechterensedijk op die evenwijdig loopt met de Vecht. Aan weerszijden een rij oude en forse eikenbomen en een mooi bochtenpatroon. Via de Achterveldseweg passeren we de N348 en rijden parallel aan de Deventerweg. Die gaat over in de Koedijk. Voor flink wat kilometers. Geen ronde bochten maar veel rechte stukken met flink wat scherpe bochten.

De weg ziet er overwegend schoon uit en we komen via deze groene omgeving uit in Giethmen. Via de Dalmsholterweg gaan we de rivier de Beneden Regge over bij het buurtschap Nieuwebrug.

We  rijden een paar kilometer over de N341 om er bij de Slenke bij Noord-Meer weer af te gaan. Daar worden we getrakteerd op een grillig en bochtig parcours. Via de kern Marle rijden we over de Hellendoornseweg, Katenhorstweg en de Overwaterweg langs campings en boerenland. Om daarna via de westkant Hulsen binnen te rijden als onderdeel van de gemeente Hellendoorn. Enkele kilometers zuidwaards en dan rijden we Nijverdal binnen voor het laatste stuk tot aan onze welverdiende pauze. Via de Wierdensestraat en de Boomcateweg komen we aan op de Rijssensestraat (N350) in Rijssen.  We maken de laatste kilometers af langs het centrum van Rijssen tot aan de Markeloseweg. Daar stoppen we in het bosrijke buitengebied  voor een traditioneel bakkie koffie en gebak.

Tussenstop bij ’t Witte Hoes in Rijssen

We rijden in kleine groepen de parkeerplaats op van dit etablissement. Er ligt grof samengesteld grind, dus stapvoets op onze tweewielers op zoek naar een stabiele ondergrond voor onze zijstandaard.  Eenmaal binnen is de sfeer goed. Het duurt even maar de hele groep zit inmiddels aan de koffie en ik zie veel gebak. Met wat relativerende grappen over corona  hoor ik daar vooral veel positief geluid over de route tot zover. Het mooie weer speelt natuurlijk mee maar ik hoorde vooral een collectief compliment over de route. Die complimenten komen natuurlijk toe aan de toercommissie en meer specifiek aan Jan, de uitzetter.

Van Rijssen tot Heino

De koffie is op, het sanitair is bezocht en we gaan weer op pad. Met een grote bocht dwars over de Holterberg door dat prachtige gevarieerde landschap. Bomen, heide, het is er mooi. We rijden weer terug richting Hellendoorn. Daar worden we opnieuw beloond met een bochtig parcours om vakantiepark De Luttenberg om vervolgens binnendoor langs de Vloedgraven Heino te bereiken. Daar gaan we dwars door de kern van het dorp.

Van Heino tot Zwolle eindpunt

Vanaf de kern van Heino rijden we westwaarts via de Rozendaelseweg en de Herenbrinksweg door de schilderachtige dorpskernen Lierderholthuis en Laag Zuthem. Via de Kolkweg passeren we Hoog Zuthem en rijden vervolgens via de Hollewandsweg Zwolle aan de zuidkant binnen. We gaan dwars door deze wijk om er bij Hogeschool Windesheim weer uit te komen. De laatste kilometers tot aan het eindpunt Het Anker gaan via Spoolde.

We zijn weer bij Het Anker

Wat was dat een mooie start van het seizoen! De opkomst, het weer en de route verdienen allemaal een dikke 10.

Waarvoor onze dank,

Groetend Ruud