Motorclub Zwolle » Molens op de Veluwe

Molens op de Veluwe

Vandaag, vrijdag 28 mei, was het eindelijk weer een beetje mooi weer om leuk motor te rijden. Drie clubleden, te weten Hans, Wim en Tonny reden een uitgestippelde route over de Veluwe, waarbij de molen het thema was. De molen is – net als de tulp – ons nationaal symbool en niet weg te denken uit ons land. De eerste molen, die wij bekeken, was korenmolen De Maagd, een stellingmolen, in Hulshorst. Deze was echter gesloten. Na de koffie en de foto ging het richting Elspeet naar korenmolen De Hoop. Hier ging het molenaarshart van Hans wel even iets sneller kloppen. Men was bezig met onderhoud en de molenaar, die pas 1,5 jaar als vrijwilliger aan de molen verbonden was, raakte in gesprek met Hans.

Hans, in zijn vrije tijd ook vrijwillig molenaar op De Star in Balkbrug, was natuurlijk bijzonder geĆÆnteresseerd in de molens, die we bezochten. Soms waren de molens open, soms gesloten. In Elspeet werden we uitgenodigd om ook het inwendige van de molen te bekijken, tot aan de nok aan toe, een ruimte die doorgaans voor het publiek gesloten blijft.

Hans en de molenaar “zaten” duidelijk op de praatstoel en wij hoorden hun vaktaal aan. Ons werd duidelijk wat het verschil was tussen een stellingmolen en een standerdmolen. We leerden ook een nieuwe taal, de molentaal. De molenaars legden ons uit wat de stand van de wieken betekende. Af en toe stelden wij een vraag, die door een van beide molenaars eenvoudig en duidelijk werd beantwoord. De aldus verworven informatie kwam ons van pas bij de nog te bezoeken molens.

Na enkele stellingmolens kwamen we in Terschuur aan bij een standerdmolen, Den Olden Florus of de Callenbroecker molen (oorspronkelijk bouwjaar 1584).

Helaas kon Hans niet tot het eind meerijden. Hij haakte eerder af omdat het thuisfront nog een klus voor hem in petto had. Op onze verdere rit kwamen we bij Apeldoorn en in Heerde ook langs twee watermolens. Bij de laatste watermolen aten en dronken wij wat. In de nabijheid van het scheprad en het klaterende water waarboven insecten dansten, blikten wij terug op onze rit. Molens sieren het landschap en zijn in feite oude werktuigen uit het pre-industriƫle tijdperk die nog in tact zijn. Erfgoed van grote cultuurhistorische waarde waar we trots op mogen zijn. Met nieuwe kennis en een voldaan gevoel kachelden wij terug naar Zwolle. Het was een mooie dag.

Er zijn nog meer foto’s gemaakt die dag, Wil je die ook zien, dan kun je HIER klikken.