Motorclub Zwolle » Picknicktoertocht 2019

Picknicktoertocht 2019

De picknicktoertocht met een lengte van ca. 180 km. werd op zondag 16 augustus verreden onder warme weersomstandigheden. Aan zonneschijn geen gebrek. Een graadje of 30. Iets voor half elf arriveerden Berry en ik bij het Esso Tankstation aan de Ceintuurbaan. Er was niemand van de inschrijving. Jan van L., met wie wij zouden samen rijden, stond al dik vijf minuten te wachten en had ook niemand gezien. (Later op de dag zei Geert S. sorry voor zijn vroege vertrek.). Aan de rit namen een kleine 20 personen deel.

De toertocht ging grofweg door de IJsselvallei, eerst aan de west- of Veluwezijde naar het zuiden, daarna aan de oostkant van de IJssel weer naar Zwolle terug. Jan van L. trad als voorrijder op. Bij Wapenveld kreeg ik het zo warm dat ik stopte om een laagje uit te doen. Volgens Jan v. L een striptease act, maar daar was ik mij niet van bewust… Terwijl hij op mij stond te wachten, kwam Jan F. aangereden. Hij had eerst wat problemen gehad met zijn accu en was daarom wat later van huis vertrokken. Zijn BMW had namelijk bijna 6 weken stilgestaan en hij dacht dat dat de oorzaak was geweest. Wij gaven hem het voortouw en in een aangenaam tempo werd de rit voortgezet.

Bij Teuge zagen we niet alleen vliegtuigjes maar reden we ook op een mooi klein “circuit” rond het vliegveld. Het was een lust voor het oog hoe Jan F. op fenomenale wijze de bochtjes nam zonder ook maar zijn remmen te gebruiken. Ook tijdens de verdere toertocht gaf hij blijk van een magistrale bochtentechniek.

Hadden we tot nu toe vooral gereden in een gebied met kleinschalige landerijen met bijna geen bomen, na Klarenbeek boden de bossen ons bescherming tegen de felle zon. Bij Bronkhorst staken wij per pont de IJssel over. In dat kleinste stadje van Nederland was het een drukte van belang. Op de straten, geplaveid met veldkeien en lastig om te rijden, liepen en fietsten vele dagjesmensen. De terrassen zaten overvol. Onze pitstop was een paar kilometer verderop: op een parkeerplaats bij kasteel Hackfort bij Vorden. Daar waren ook anderen van de club neergestreken onder wie Adrie B. en zijn vrouw, die de rit in hun cabriolet aflegden. Anders dan voorgaande jaren had ieder zijn eigen picknick van huis meegenomen. Het was een gezellige lunchpauze. Wiebe liet een A-viertje rondgaan om Bertus K. een hart onder de riem te steken. Hij zit in de medische molen. Er is iets met zijn nek.

Na verloop van tijd “trapte” ieder weer zijn motor an. In groepjes werd vertrokken. De motor van Jan van E. startte eerst wel maar sloeg daarna weer af. Bij de herstart gaf zijn Honda geen sjoechem. “Ik heb geen stroom meer”, liet hij de omstanders weten. Henk B. kwam kijken en constateerde doodgemoedereerd dat de sleutel niet goed in het contactslot zat. Tot grote hilariteit van de aanwezigen verliet Jan alsnog de parkeerplaats, met zijn Tineke achter op.

Vanuit Gelderland kwamen we daarna via de oostzijde van Deventer weer in Overijssel. Bij Lettele maakten wij nog een laatste stop om wat te drinken en wat fruit te eten. Via steeds meer bekendere wegen en weggetjes bereikten we Zwolle.

Mijn drie toergenoten gingen vervolgens naar huis. Ik zette koers naar Wijthmen om daar al zwemmend wat verkoeling te zoeken in de plas. Want wat was het vandaag warm tijdens deze mooie picknicktoertocht

Ron en Jan F., dank voor het uitzetten van de rit.

Wim