Pinksterrit 2020

Op 6 juni werd de Pinksterrit verreden, de eerste rit  van de MC na het uitbreken van de corona-crisis. De start was op een parkeerplaats bij een tankstation niet ver van Lemmer. Je kon daar rechtstreeks naar toe rijden of via een toeristische route.

Er heerste onder de deelnemers (ongeveer 35) een uitgelaten stemming. Eindelijk was het dan weer zover, in clubverband rijden, uiteraard met inachtneming van de anderhalve meter afstand.  De rit – ongeveer 130 km – voerde door het Zuidwesten van Friesland, een gebied dat zich kenmerkt door weiden, meren en bossen (Gaasterland). Op een enkel regenbuitje na bleef het droog. Er stond wel een straffe wind. De IJsselmeerkust bood een weids uitzicht met veel surfers. Onder langs de dijk rijdend zag je daarboven alleen maar fleurige, in de wind bollende zeilen van kite-surfers, heel bijzonder. 

Wij (Geert S., Jan v. E, Jan v. L., André de J., Marinus H. en Wim H.) reden Workum voorbij waar de meerderheid van de club een stop maakte. Onze pitstop was bij Bergsma in Easterein een bruin café met restaurant en terras waar de tijd had stil gestaan.

Sneller dan zijn bedoeling was, had Geert zijn motor “verlaten”. De jiffy werkte niet naar behoren. De koffie met appelgebak smaakte ouderwets lekker. Het eindpunt van de route lag bij een tankstation in Echtenerbrug. Vandaar gingen er twee rechtstreeks naar huis, de beide Jannen, Marinus en ik volgden de toeristische route via de slingerende oude Zuiderzeedijk richting Vollenhove. Om ongevaar half zes waren we weer terug in Zwolle.

Het was een mooie rit door het vlakke, groene en waterrijke Friesland en een goed beginsel om het startpunt op ongeveer 50 km. van Zwolle te leggen. Dank aan de uitzetter(s).  

Wim

……..en nogmaals de Pinksterrit.

Op zaterdag 6 juni reden we de Pinksterrit, die oorspronkelijk een week eerder verreden zou worden. Wat mij betreft was deze zaterdag de perfecte dag voor deze prachtige rit. De weersomstandigheden waren prima voor ons als motorrijders, maar er was te veel wind en het was te onbestendig voor de liefhebbers van een fietstocht. En dat betekende dat we al die prachtige slingerende weggetjes door hele leuke dorpjes bijna voor onszelf hadden. Daarbij komt ook nog dat het vrijwel overal goed asfalt was. Het kon niet beter!


De route begon bij Lemmer waarna we via Nijemirdum het mooie Gaasterland inreden. Langs Mirns en Hindeloopen, waar we honderden kitesurfers zagen die net als wij genoten van de geschikte weersomstandigheden. Met Lieuwe als voorrijder hadden we een fijn tempo; dat vond niet alleen ik maar ook Cor H., Hette en Chris.

We reden door dorpjes met namen waarvan ik nooit eerder hoorde en ik ben veel vaker in Friesland geweest. In ons groepje reden een paar “Stanfriezen” mee en één ervan vertrouwde me toe dat dit ook voor hem gold . Ik bedoel maar: Workum dat klinkt nog bekend maar Ferwoude, Dedgum, Arkum, Westhem, Pikesyl, Tjalhuizum en Rien? Het doet er ook niet toe hoe de dorpjes heten, het was prachtig!
In totaal waren er 11 + 23 = 34 deelnemers en de route zelf was ongevaar 150 km. Sommigen van ons kozen ervoor om, i.p.v. de kortste route naar tankstation Wellerzand te rijden, ook nog te genieten van een mooie route daar naartoe; dat waren er 11.

Daarnaast was er ook nog een mooie route vanaf het tankstation bij Echtenerbrug terug naar Zwolle. Hoeveel rijders daarvan gebruik hebben gemaakt staat niet geregistreerd.
Hartelijk dank aan Chel en aan Jan voor deze mooie route.

Carla