
Na diverse rijverslagen van mijn eerdere motoren zoals BMW K 1100 LT (met Flexit zijspan) BMW R 100 RT, Honda Deauville, Honda NC 750X automaat, Royal Enfield 650 (ter beschikking gesteld) nu een rijverslag van de mid-size motorscooter Honda Forza 350. Wellicht zullen er mensen zijn die dit beschouwen als een qua zwaarte, afmetingen en prestaties afnemende of misschien wel ‘afzakkende’ reeks.
Overigens: de algemene trend in motorland is naar – volgens motorbladen, bezoeken aan dealers en eigen waarneming – lichtere motoren waarbij een verschuiving van 4 naar vooral 2 cijlinders. Vooral All-roads en retrobikes doen het goed.
Echter; elke motor heeft zijn eigen voordelen (en nadelen). Het hangt er maar vanaf wat je er mee wilt doen en hoe je hem wilt gebruiken. Dat gebruik is nu het hoofdzakelijk rijden van eendaagse toerritten -overigens wel tot 500 km/dag en niet meer langere reizen door heel Europa. Ik heb de Forza (nieuw aangeschaft) sinds april 2022 -nu 15000 km-en hij voldoet prima. Natuurlijk moest ik even een drempeltje over want hij ziet er wat anders uit en je zit er ook wat anders op dan op de bij onze MC meer gebruikelijke motoren.
Prestaties
Deze Forza heeft 30 pk en een rijklaar gewicht van 180 kg. Een watergekoelde liggende 1 cilinder -350 cc-. Van 0 naar 100 km vraagt ca 8 seconden. Dat is natuurlijk meer dan de rond 4 seconden van sport en zware toermotoren, maar nog altijd minder dan de meeste auto’s. Op 60/80/100 km wegen merk je hoe levendig de CVT (continu variabele transmissie; opvolger van de Variomatic), met elektronische kick-down, deze motorscooter maakt. Inhalen geen probleem. Ik heb de topsnelheid eens gemeten in Duitsland op de A31. Even boven Meppen. Na 120 km/u gaat het wat langzamer en uiteindelijk geeft de teller in strekkende galop 155 km/u aan. Op de GPS 142 en dat is natuurlijk meer reel. Er stond weinig wind. Overigens is de autoweg bij hogere snelheden, zeker bij veel tegenwind, niet het domein van deze Honda- en eigelijk ook niet voor de meeste motorrijders.
En het rijden met duopassgier? Tja, het kan wel wat betreft zitcomfort, een stadsrit en een kort toerritje. Maar op de buitenweg vallen de prestaties nogal terug. Dan kun je beter een full-size motorscooter nemen (650-750 cc en 2 cilinders) Verder gaat het hier om een eencilinder, maar het geluid doet eerder denken aan een 1800 2 cilinder; dus zonder verzette kruktappen (2700), wat tegenwoordig nogal in de mode is om de motor de bekende V2 roffel te geven.
Comfort/rijgedrag
Om met de bescherming tegen weer en wind te beginnen; die is vergelijkbaar met een grote toermotor. Door de kuipvorm en de hoge-verstelbare -ruit-zit je goed uit de wind/regen en zolang je blijft rijden blijf je ook behoorlijk droog. Het veercomfort is goed, alleen op mindere wegen merk je dat je niet op een All road zit, want het wordt dan allemaal wat stoterig. Handelbaarheid en bochtvastheid goed. De remmen zijn uitstekend. Vanzelfsprekend is het opstappen gemakkelijker dan bij een gebruikelijke motor. Het opbokken vraagt geen enkele inspanning, wat ook geldt voor het manoeuvreren aan de hand.
Het instrumentenpaneel is goed af te lezen met 2 grote ronde klokken en wat digitale schermpjes die informatie geven over temperatuur, verbruik, afstanden en nog veel meer moois. De motor heeft een jiffy en middenbok. De kofferruimte is werkelijk groot. Je kunt er ook boodschappen mee doen. De buddy zelf zou wat comfortabeler mogen zijn; je glijdt wat naar voren. De bijgeleverde topkoffer (ook al maxi) heb ik op zolder opgeborgen, want die heb ik nog niet gemist.
Onderhoud/verbruik
In Duitse testverslagen lees je nog wel eens “Ausser spezen nichts gewesen”. Dat geldt zeker voor deze Honda. Elke 12000 km een onderhoudsbeurt met oliewissel. Bij minder km’s/jaar elk jaar een oliewissel (dat is maar 1,5 liter) Tussen de beurten door geen enkele storing. De standaard gemonteerde Pirelli banden hebben nog 2(voor) en 3 (achter) mm profiel. Dat is m.i. Netjes na 15000 km. Wat het “spezen” betreft: het verbruik is laag. Bij toertochten in het zomerhalfjaar ligt het verbruik rond de 1:33 en soms nog zuiniger. In het winterhalfjaar (kortere ritten) en op autowegen rond de1:28. Met de 12 litertank hoef je dus pas na een kleine 400km uiterlijk een benzinestation aan te peilen om te bunkeren. E10-95 kan, maar op 98 premium loopt hij mooier en iets zuiniger. De enige van mijn vorige motoren die hier in de buurt kwam was de NC750X. Overigens; nu ik dit zo opschrijf moet ik denken aan mijn eerste motorvoertuig, nl. mijn Kreidler Florett uit 1964. Natuurlijk voorzien van “dikke’ uitlaat en een groter voortandwieltje. Daaarmee rond 3 pk en bijna 60 km snel. Het verbruik: een kleine 1:40, maar dan wel met dure mengsmering 4%. En dus vergelijkbaar de tegenwoordige E met de Forza. Wij zijn er er dan op dit punt toch wel op vooruitgegaan! De secundaire overbrenging gaat met een kunststof V-Snaar en is stil en onderhoudsvrij. De levensduur is vergelijkbaar met een ketting (ca 25000 km), maar je bent af van het smeren en de onvermijdelijke spetters op de motor. Dat laatste voordeel heeft de Cardan ook, maar zwaarder, duurder en door de haakse overbrenging(en) prestatieverlies tussen krukas en achterwiel. Verder onderhoud is 1 a 2 keer per jaar wassen en wat poetsen. Door de gestroomlijnde kuip blijft hij opmerkelijk schoon.
Mijn conclusie
Een zeer bruikbare praktische en zuinige motorscooter, geschikt voor dagelijks gebruik en toertochten; qua prestaties en handelbaarheid vergelijkbaar met de wat lichtere “echte” motorfietsen. Minder geschikt voor langere ritten op de autoweg. Verder betaal je ook niet de Hoofdprijs; de Forza kostte in 2022 8100 incl Honda handvatverwarming en de standaardtopkoffer.
Peter de Reuver