De geschiedenis van Stroomberg

Café Stroomberg is de plek waar leden van onze club elkaar kunnen treffen op vrijdagavond om de twee weken. Ook op andere dagen kun je daar vanzelfsprekend naar binnen lopen voor een kop koffie of iets anders. Voor bierliefhebbers is er een grote keus aan verschillende soorten bier. Op gekleurde borden aan de muur wordt een aantal bijzondere bieren met name genoemd inclusief het alcoholpercentage. Aan een andere muur lees ik een tegeltjeswijsheid die niet alleen in kroegen misstaat: Bezoek doet immer prettig aan; is ’t niet bij ’t komen, is ’t bij ’ t gaan. Je moet er maar op komen, zo’n praktische wijsheid!

Voor de historisch geïnteresseerden onder onze leden heb ik het een en ander over de geschiedenis van het pand uitgezocht en op een rijtje gezet.

Elke rechtgeaarde Zwollenaar denkt bij de naam Stroomberg meteen aan het café met die naam aan de Brink. In 1861 begon Marten Doggenaar, beurtschipper op Leeuwarden, een café op de hoek van de Thomas a Kempisstraat en de Brink waaraan hij de naam De Nieuwstad gaf. Met de naam Nieuwstad of Nijstad werd eeuwenlang het nieuw bebouwde gebied aangeduid dat – gezien vanuit de stad – voor de Diezerpoort lag. Ook het voormalige “rusthuis voor ouden van dagen” aan het Blekerswegje droeg de naam “De Nijstad”.

Rond 1885 nam Egbert Stroomberg het café van Doggenaar over. Naast tapper was Egbert ook scheepstimmerman. Het café mocht zich verheugen in een grote belangstelling van o.a. (turf)schippers, reizigers met de Dedemsvaartse stoomtram en bezoekers van de paardenmarkt, die op elke laatste donderdag van de maand rond de Brink, in de Rhijnvis Feithlaan en in de Thomas a Kempisstraat werd gehouden. De bestaande hoefstal van Eijhusen op nr. 38 herinnert daar nog aan. De paardenmarkt verhuisde op 1 april 1931 naar de nieuw aangelegde Veemarkt. En ongeveer in dezelfde tijd verdween de Dedemsvaartse stoomtram uit het Zwolse stadbeeld en deed de autobus (DSM) zijn intrede.

De Brink, gezien in de richting van de Thomas a Kempisstraat. In het midden Stroomberg.

Na twee generaties Stroomberg kwam het pand in 1955 in bezit van Gerrit Jan Mensink, roepnaam Jan. Het bleef café Stroomberg heten, een naam die ingeburgerd was en goed stond aangeschreven. Café en slijterij zijn nog steeds in handen van de familie Mensink. Lianne zwaait er nu de scepter.

Café Stroomberg heeft in de loop der jaren een grote vaste klantenkring opgebouwd. Naast schakers, kaarters en biljarters vinden ook wij – leden van de MC Zwolle – nu hier ons thuishonk. Boven – op de eerste etage – vergadert niet alleen het bestuur van onze club. Ook door andere verenigingen en organisaties wordt daar heel wat ter tafel gebracht.

Na ruim 150 jaar is het bij Stroomberg nog altijd goed toeven, zowel in het café als in de glazen uitbouw. Je kunt er genieten van een kop koffie of wat sterkers. Boven de bar hangt het devies: Drinck als reghel maetich, maer dan oock reghelmaetich. Elke stamgast en (waarschijnlijk ook) elk lid van de MC Zwolle zal het daarmee wel eens zijn.

Proost!

Tekst: Wim Foto’s: HCO

Toelichting foto 2: Blik in de Thomas a Kempisstraat bij de Brink. Onder de handkarren voor café Stroomberg (Brink 1) op de hoek een wissel van de Dedemsvaartse Stoomtram (DSM) . Midden op straat rijdt een voertuig met een ton er op. Veel publiek, veel handkarren en twee jongens met witte kiel en transportfiets. Aan het café een uithangbord “Café” en een rondlopend hek om het erf, mogelijk om paarden vast te zetten. Opschrift Café ook boven de deur.