Motorclub Zwolle » Supertoer 2021

Supertoer 2021

1e Verslag Supertoer op 10 en 11 juni 2021.

Twee jaar geleden kregen mede-clubleden Raymond B., Ruud V en ik al het idee om – vanwege de vele kilometers – de eerstvolgende supertoer in twee dagen te gaan rijden.

In tegenstelling tot eerdere toertochten was het dit jaar op beide dagen fantastisch weer.

Op donderdag 10 juni kwam ik om iets over negen bij het ESSO Tankstation aan de Ceintuurbaan aan. Raymond tikte op zijn horloge, inderdaad ik was te laat.

Nadat we hadden afgesproken, wie er zou voorrijden, reden we via de A28 in noordelijke richting. We bereikten na ongeveer een half uur de gemeente De Wolden. Via mooie kronkelweggetjes deden wij het dorpje Echten aan, daarna langs Pesse, Drijber en Schoonloo. En……na ongeveer 100 kilometer namen we de tijd om de inwendige biker te verzorgen op het zonnige terras van Café-Restaurant Hofsteenge in Grolloo. Daar smaakte de koffie met appeltaart naar meer en maakten Ruud en Raymond wat foto’s van o.a. Harry “Cuby” Muskee. Als je in de buurt bent is het dorp Grolloo zeker een aanrader.

Met niet al te veel haast startten we weer onze motoren om van de mooie omgeving en bochtige weggetjes te genieten. We reden na het tanken richting Nationaal park De Drentsche Aa via Balloo en Loon in de richting van Groningen.

De binnendoorweggetjes werden als maar leuker. We kwamen langs Donderen en Bunne. Rond 17.00 uur arriveerden we volgens planning in Zuidhorn. Ons logement “In ’t Holt 1654” was een gerestaureerde 17de eeuwse herberg met moderne kamers, een café in art nouveau-stijl en een theater.

Na het inchecken gauw naar onze kamers, het bezwete motorpak uit, koffer uitpakken en douchen. Na een half uur zaten we op het terras te genieten van een heerlijk glas Weissen bier. Na een rondje door het centrum van het dorp was het rond 19.00 uur de hoogste tijd om ergens te gaan eten. Om 22.00 uur ging de bar dicht en vertrokken we naar onze kamers om nog even het nieuws van de dag te bekijken en de sociale media bij te werken.

Om 8.30 uur stond een heerlijk ontbijtbuffet op ons te wachten waar we buiten in de ochtendzon van genoten. Vandaag ging de Supertoer richting Friesland waar we de hele dag weer veel plezier beleefden aan vele, bochtige en onbekende weggetjes.

Na ongeveer 100 kilometer door vele Friese dorpjes was het tijd voor de lunch. Na een lekkere slagersgehaktbal met satésaus voor Ruud en Raymond en een heerlijke uitsmijter ham/kaas voor mij in restaurant “De Grote Wielen” bij Leeuwarden, vertrokken wij met nog ongeveer 125 kilometer voor de boeg. In Blokzijl maakten we nog een keer een stop om wat te drinken. Via bekende wegen reden we richting Zwolle.

Al met al heb ik twee uitstekende dagen gehad met een mooie route, fantastisch weer en een goed gezelschap.

Ruud en Raymond, bedankt voor jullie gezelschap en tot volgend jaar. Jan F. bedankt voor het uitzetten van de Supertoer.

Geert S.

2e Verslag Supertoer op 22 en 23 juli 2021.

In navolging van Ruud, Geert en Raymond besloten wij, Wim, Rob, Chris en Tonny de Supertoer ook in twee dagen te gaan rijden. Wij hadden goed naar het drietal geluisterd en boekten voor hetzelfde onderkomen in Zuidhorn. Op donderdag 22 juli om 12:30 uur vertrokken we vanaf het tankstation van de Esso aan de Ceintuurbaan. Het was prachtig weer, wel wat bewolkt maar bijzonder aangenaam om te rijden. Chris had deze toer al eerder gereden, maar dan in de tegenovergestelde richting, dus met de klok mee. Dat was voor hem geen bezwaar om nogmaals te gaan. Rob besloot als eerste op kop te gaan. Dat resulteerde in een komische rit naar Nieuwleusen. Wederom bleek dat er geen garantie kan worden gegeven, dat de routes op alle navigaties gelijk zijn. Zelfs de Tomtom van Chris gaf andere wegen aan, maar uiteindelijk kwamen we wel op de juiste route.

Via Echten en Pesse door Drenthe, waarbij wij Orvelte, Grolloo en Rolde schampten. Toen over het Balloërveld. In de Onlanden vlak bij de stad Groningen raakten we elkaar even kwijt, omdat we niet duidelijk hadden afgesproken of we via de navigatie zouden rijden of via de andere methode, die van dat elastiek. Het werd wel duidelijk, dat het elastiek vrij lang was en dat we gered werden door de navigatie en de telefoon.

Tegen 17. 00 uur kwamen we aan in Zuidhorn. Omdat we het nog wat vroeg vonden om ons in het hotel te melden, plakten wij er nog maar een rondje Groningen aan vast. We kwamen er al snel achter, dat dit rondje langer was dan we dachten, dus na een uur toch maar besloten om de kortste weg naar het hotel te nemen. Zo konden we de volgende dag weer noordelijk van Zuidhorn met het tweede deel van de supertoer beginnen .

Na een heerlijke maaltijd op het terras van ons hotel genoten we in de avonduren van de kleine geneugten des levens. Onze kamers zagen er pico bello uit. Tegen half 12 was het wel genoeg voor die dag en werd de bedstee opgezocht.

De volgende morgen stond voor ons een prima ontbijt klaar. Om half 10 vertrokken we in noordelijke richting om in Noordhorn de route weer op te pakken. In de richting Friesland natuurlijk. We passeerden plaatsjes als Balmahuizen en Kommerzijl. We kwamen bijna geen verkeerslichten tegen. In Grijpskerk werden we echter verrast door een rood verkeerslicht, dat we overigens, nadat we de kaart goed hadden bekeken, makkelijk hadden kunnen vermijden. Bij Munnekezijl reden we de provincie Friesland in, dachten we, maar bij Visvliet zaten we plotseling weer in Groningen. Gelukkig passeerden we even later de Alde Lauwers, die aldaar de grens tussen Groningen en Friesland vormt. In de buurt van Leeuwarden werd het voor sommigen van ons tijd om de tank weer vol te doen. Dit gebeurde bij Postma oliehandel net voorbij Tietjerk. Helaas hadden ze daar geen koffie voor ons, maar even later kwam 1 van de werknemers naar onze motoren kijken. Na een kort gesprek vroeg hij of we zin in koffie hadden. Dat sloegen wij natuurlijk niet af en even later stonden we met een bak dampende koffie bij te praten. We vertrokken weer met frisse moed en onze volgende stop werd Terherne, het dorp van Sietse en Hielke, bekend van hun boot “De Kameleon”. Op het terras aan het water konden we even tot rust komen en onze indrukken ventileren, die we in deze provincie hadden opgedaan.

Daarna ging het in de richting van Joure. Vervolgens langs het Tjeukermeer naar Echtenerbrug. Via Langelille kwamen we terug in de provincie Overijssel. Het laatste deel van de rit vanaf Kuinre voerde over voor ons bekende wegen. De slingerende dijkweg langs de vroegere Zuiderzee bleek voor een van ons vieren bijzonder favoriet. Hij reed als laatste, haalde bij het verlaten van de bebouwde kom een poos het gas eraf om daarna gelijk met de andere drie in het volgende stadje te arriveren.

De nazit was op het terras bij de Milligerplas. Dat was tegen vijf uur. We waren het er unaniem over eens dat de supertoer veel gezelliger wordt als je er twee dagen over doet. Er werden plannen gesmeed om in 2022 weer met zijn vieren op pad te gaan. Op de afgelopen 2 mooie en gezellige dagen en op het voornemen voor volgend jaar hebben we geproost en het glas geheven, gevuld met een alcoholvrij wit biertje. Met een voldaan gevoel reden we naar huis. Hulde aan de uitzetter.