Motorclub Zwolle » Trailrijden en minitreffen

Trailrijden en minitreffen

Na de laatste indoortrial in de IJsselhallen in 1983 kwam er een nieuw evenement op de kalender van de MC Zwolle e.o. te staan: het minitreffen op camping “Het Boskamp” in Dalfsen. In 1983 was daar al eens een weekend gekampeerd. Om het plezier te vergroten werd er in 1984 niet alleen gekampeerd maar ook een behendigheidswedstrijd georganiseerd met een paar gehuurde trialmotoren. Het minitreffen kreeg een internationaal tintje doordat het bestuur – Roel W was de grote man achter dit evenement – ook een Duitse en Belgische motorclub had uitgenodigd. In het weekend van 21, 22 en 23 september 1984 kwamen vier Belgen van MC. Gouden Leeuw uit Waasmunster (bij Antwerpen) opdagen, de Duitse club liet het afweten. De Belgen werden bij De Vrolijkheid opgehaald en door enkele Zwolse clubleden naar Het Boskamp begeleid. De stemming zat er op vrijdagavond gelijk al goed in. Op zaterdagochtend was er eerst de mogelijkheid op de trialmotoren op het parcours te oefenen, ’s middags waren de wedstrijden. En op die zaterdag zien we Jacob op de foto in actie.

Van deze behendigheidswedstrijd zitten een paar foto’s in het archief van de MC Zwolle. Het parcours was volgens de deelnemers behoorlijk pittig. Hoewel we Jacob uiterst geconcentreerd bezig zien, viel hij echter niet in de prijzen. De eerste drie in het klassement met de minste strafpunten waren Roel T, Frank D en Gait-Jan S met resp. 24, 25 en 28 strafpunten. Niet onvermeld mag blijven dat Ria, de vrouw van Jacob, als eerste vrouw op de zesde plek eindigde met 35 strafpunten en daarmee Jacob ruimschoots voorbleef want hij had 44 strafpunten en kwam daarmee op plaats 25.

Ook de Belgen waren niet onverdienstelijk bij de behendigheidswedstrijd maar vielen niet in de prijzen. Uit een verslag dat ze na afloop van het weekend aan de MC Zwolle opstuurden, bleek dat ze het bijzonder naar hun zin hadden gehad en een “plezant” weekend hadden beleefd met hun Zwolse kompanen. Toch moest hun één welgemeende opmerking van het hart: ze vonden de Hollandse pintjes aan de kleine kant. Het had de feeststemming echter niet gedrukt.

In 1985 werd er opnieuw een minitreffen georganiseerd op camping Het Boskamp. De Belgen waren nu met een kleine twintig personen aanwezig. Het minitreffen verliep zaterdag overdag heel gezellig maar eindigde ‘s avond in mineur. Een Belgisch echtpaar kreeg slaande ruzie en ging met elkaar op de vuist. Rake klappen werden over en weer uitgedeeld. Andere Belgen bemoeiden zich ermee. Ook andere campinggasten waren getuige van dit “treffen”. Een deel van de Zwolse motorclubleden sprak er later schande van. Men vond dit een blamage voor de club en voor motorrijders in het algemeen. Of de echtelijke ruzie veroorzaakt werd omdat de Hollandse pintjes minder klein waren dan in 1984, heb ik uit het archief van de club niet kunnen achterhalen.

Wim