Motorclub Zwolle » Voorjaarstoertocht 2021 (Geannuleerd)

Voorjaarstoertocht 2021 (Geannuleerd)

Datum: Zondag 28 maart 2021.

Door de beperkingen i.v.m. Covid19 heeft de toercommissie besloten deze rit te annuleren. De TC zal de route op de website plaatsen, zodat deze op eigen gelegenheid gereden kan worden en op een zelf gekozen dag en tijdstip.

Vertrektijd: tussen 09:30 – 11.00 uur.

Vertreklocatie: Hotel Lumen (PEC stadion), Stadionplein, Zwolle.

Lengte: 175 of 240 km.

De voorjaarstoertocht van dit jaar gaat richting de Achterhoek. De Achterhoek ligt in het zuidoosten van de provincie Gelderland. Een prachtig en gevarieerd landschappelijk gebied. In het zuiden en zuidoosten grenst het aan Duitsland, in het noorden aan de Overijsselse streken Twente en Salland. In het westen is de rivier de IJssel de grens. Na de gemeentelijke herindeling bestaat deze streek uit 11 gemeentes. Wij doen er daar 5 van aan. De combinatie van natuur en cultuur heeft het Achterhoekse landschap gevormd. Het landschap hier staat in het algemeen bekend als kleinschalig coulisselandschap. Dit is een afwisseling tussen besloten en meer open landschappen. De beplanting tussen de percelen bestaat vooral uit houtwallen en heggen. Dit levert mooie doorkijkjes op. De basis van het Achterhoekse landschap is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo’n 180.000 tot 120.000 jaar geleden. Het was een zwak golvend landschap met beekjes en riviertjes die van oost naar west stromen. Circa 9% van de Achterhoek wordt tot de landgoederenzone gerekend, met veel kastelen rondom Vorden.

Als motorrijders zijn we blij dat de boeren niet aan de ruilverkaveling deden eind 19e eeuw. Hierdoor zijn de landerijen niet recht en daarmee de wegen ook niet.

Via de Gelderse kant van de IJssel rijden we richting Deventer. Af en toe op de dijk zelf en af en toe weer (al dan niet noodzakelijk) even door de binnenlanden. Om de route hoogwater-bestendig te maken is er een alternatief voor het pontveer Brummen-Bronkhorst. Bronkhorst maakt deel uit van de gemeente Bronckhorst, die in 2005 is ontstaan. De naam Bronckhorst is ontleend aan het middeleeuwse roemruchte geslacht Van Bronckhorst. We komen dus zeker door Bronckhorst, maar Bronkhorst is nog onzeker. We verlaten de N314 zo snel mogelijk richting Vierakker om langs het eerste kasteel van de kastelenroute van Vorden te rijden. Later zullen nog meer kastelen volgen. Eerst zit er een speels stukje in de routes. De lange route heeft hier een aantal extra lussen en op een aantal punten gaat de korte in tegengestelde richting ten opzichte van de lange route. Nou raad ik aan om de lange route te rijden, maar dan niet voor iedereen. Na dit speelse stukje steekt de korte route door naar het stratencircuit Varsselring.

De lange route gaat verder naar het zuidoosten, waarbij we net niet de bebouwde kom van Doetinchem raken. De route voert langs landgoed “De Koekendaal” en als je net onder de snelweg bent doorgereden vind je een mooie pauzeplaats bij herberg Het Onland aan je rechterhand. Direct hierna volgen Gaanderen, Silvolde, Varsseveld, Westendorp en even later Zelhem.

Direct na Zelhem gaat de lange toertocht rechtsaf de Varsselsestraat op richting het circuit. Na het circuit gaan we weer op weg richting Zwolle. Via Vorden, Almen, Bathmen, Lettele naar Wijhe, vanwaar we op de dijk weer zicht hebben op de IJssel. Via Herxen blijven we dicht bij de rivier. De laatste 5 km gaat via doorgaande wegen in Zwolle-zuid en Marslanden terug naar Urbana.

De route is uitgezet door Peter N.

De toercommissie.